lørdag 13. mars 2010

Cypripedium Ulla Silkens


(Foto Inger Karin Haarbye


En anbefalt ”godbit”
 
Dette er en hybrid, nær beslektet med Marisko, som finnes viltvoksende enkelte steder i Norge.

Denne hybriden er mye bedre egnet som hageplante da den er svært lettstelt og har små krav. Den øker i størrelse fra år til år, og blir en imponerende gruppe etter hvert. At den er ”sneglesikker”, er også en fordel her på Nøtterøy. Den kan med fordel plantes i ”rhododendronjord” du kan kjøpe i hagesenteret. Bland inn litt skjellsand og hønsegjødsel. Bør plantes et sted den er litt beskyttet mot den sterkeste middagssolen.Den er ømfintelig mot uttørring, så pass litt på om det kommer en hetebølge. Det er nok en fordel å dele opp tuen når den blir for stor (og tett) Om det er helt nødvendig vet jeg ikke, men deling etter 5-6 år gir i allefall en masse bytteplanter. 

Det er ikke uvanlig at den får to blomster på stilken. Blomsten er forøvrig fin som snittblomst, den holder lenge i vasen, og det skader ikke på noe vis å fjerne noen blomster.

”Ulla” er nok ennå ikke å finne i vanlige hagesentre, og når den kan finnes, er det gjerne til en ganske stiv pris, men det er en investering du bør unne deg.



Det er mulig den kan finnes i planteutvalget til Tommy Ahnby på Ramme gård. (Årets hagetur) Dersom det er av interesse, kan den nok også dukke opp som auksjonsplante i hagelaget.